2018 yılında üretime başlayan serada 33300M² üretim ve 1M²lik paketleme alanı bulunmaktadır. Sera kış üretim serasıdır.
Teknolojik sera ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte, her geçen gün ilgi artmaktadır. Yatırım maliyetinin yüksek olmasının yanı sıra, verimi de diğer sera cinslerine göre daha yüksektir. Cam sera yatırımını seçmek demek, teknolojik bir sera yapmayı seçmek demektir.
Birlik Ziraat İşletmesi’nin Uşak/Banaz da kurduğu cam serada en son Hollanda teknolojisi kullanılmıştır. Hollanda sera sektöründe dünyanın en gelişmiş ülkesi olmakla beraber, aynı zamanda en gelişmiş teknolojiye sahip ülkesidir.
Cam Sera
Cam Sera; Rüzgâr, don, yağmur, haşere ve hastalık gibi çevrenin zararlı etkilerinden arındırılmış bir ortam da, her mevsim kaliteli ve bol ürün yetiştirmek için en ideal üretim ortamıdır.
Isı ve ışık tüm meyve-sebzelerin vazgeçilmez gıdasıdır. Ancak bitkilerin ihtiyacı olan ışıktan ve ısıdan fazlası, bitki gelişimini ve verimini olumsuz yönde etkiler. Cam seralar gerektiğinde gölgeleme yaparak güneş ışığının ve ısısının ideal şartlar altında kullanılmasını temin ederek kalite ve verimi artırır.
Açık arazide yapılan tarımda yüksek sıcaklık, nem, rüzgâr, don, yağmur gibi etkenler ürün kalitesini ve verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Oysaki cam sera da bütün bu olumsuz şartlardan uzak ve ideal şartların sağlandığı bir ortamda üretim yapılmaktadır.
Cam seralar da gerektiğinde gölgeleme yapılarak güneş ışığının ve ısısının ideal şartlarda kullanılması sağlandığı için kalite ve verimi artırmak daha kolaydır.
Jeotermal Isıtma
Dört mevsim taze ürün elde etmek için soğuk mevsim şartlarında da üretim yapmak gereklidir. Soğuk havalarda bitkinin gelişimini sağlamak için, seranın ideal sıcaklıkta ısıtılması gerekir. Birlik Ziraat sera yatırımına karar verdiğinde bu hususu göz önünde bulundurarak, ısıtmanın çevreye zarar vermeyen doğal enerji kaynakları ile yapılması hedeflemiştir. Isıtma için jeotermal sıcak sudan yararlanmak amacı Türkiye de bulunan jeotermal alanlar araştırılmış ve bölge seçimi buna göre yapılmıştır.
Hormonsuz Üretim
Halk arasında tüm seralardaki üretimin hormonlu olduğu şeklinde bir endişe vardır. Teknolojik seralarda ise tamamen bitkinin kendi doğasına uygun ortamda üretim yapılmaktadır. Çiçekle birlikte meyve ve sebze veren tüm bitkiler tozlaşma (döllenme) ile meyve verirler. Açık alanlarda tozlaşma rüzgârlar ve arılar vasıtası ile olmaktadır. Oysaki seralar kapalı alanlar oldukları için tozlaşmayı sağlayacak rüzgârlar yoktur. Bu nedenle seralarda tozlaşma için iki metot kullanılmaktadır.
Birincisi bitkiye enjekte edile veya püskürtülen bir sıvı (özel bir solüsyon) ile bitkinin meyve tutması sağlanır. İşte hormonlu üretim denilen şey budur. İkincisi ise sera içerisinde çeşitli noktalara yerleştirilen Bombus arıları vasıtası ile tamamen doğal yollarla tozlaşmayı sağlamaktır. Birlik Ziraat gerek çevreye gerekse doğal üretime verdiği önemden ötürü, Bombus arılarını kullanarak tozlaşma yapmaktadır.
Topraksız Tarım
Bir ülkenin en önemli doğal kaynaklarının başında tarım arazileri gelmektedir. Ülkemizde tarım arazilerinin genişletilmesi, ıslah edilmesi hem çok zor hem de düşük verim sebebiyle oldukça maliyetlidir. Oysaki nüfusun ve gelir seviyesinin artmasının oluşturduğu talebin karşılanması üretimi artırmakla mümkündür. Bu nedenle tarıma elverişli olmayan arazilerin değerlendirilmesi son derece önemlidir. Bunun için topraksız tarım teknolojilerinin kullanılması gerekmektedir.
Seracılık sektörünün önemli bir kolu da topraksız tarım yapılan bölümüdür. Verimsiz toprakların yer aldığı arazilerde kurulan seralarda topraksız tarım teknolojileri (3T) kullanılarak üretim yapılabilmekte böylece ülkenin tarım alanları artırılmaktadır. Topraksız tarım doğal bitki lifleri (Hindistan ceviz kabukları) ile yapılmaktadır. Doğal lifler içerisine ekilen bitkiye topraktan aldığı tüm gıdalar verilmektedir.
Kullanılan teknoloji, günün en ideal saatlerinde her bitkiyi damlama sistemi ile sulamak ve gübrelenme imkânı sağlamaktadır. Sula suyu önce dinlendirilip, sonra ozmos sistemi ve Ultraviyole ile her türlü partikülden arıtılarak kullanılmaktadır.
Otomasyon
Seramızda su arıtma, sulama, gübreleme, sisleme (nemlendirme), doğal havalandırma, ısıtma, gölgeleme gibi sistemler, sera içindeki sensörler den bilgisayara gelen bilgilerle otomatik olarak çalışmakta ve kontrol edilmektedir.